niedziela, 21 grudnia 2014

Ciasteczka z czekoladą


Słodkie, z mnóstwem czekolady. Kruche z wierzchu, mięciutkie w środku. 
Już od dawna chodziły za mną tego typu ciasteczka. 
Na sklepowych półkach można znaleźć ich bardzo dużo, jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała odtworzyć ich samodzielnie :P
Robiłam je dwukrotnie, za drugim podejściem dodałam nieco mleka w proszku które spowodowało, że ciasteczka są bardziej miękkie (o niebo lepsze :P).
I pachną nieziemsko :P
Serwując mikołajowi takie smakołyki, na pewno zostawi Wam pod choinką super prezenty!


Składniki:

150 g masła
150 g cukru
3 żółtka
40 ml mleka
250 g mąki
50 g mleka w proszku
100 g mlecznej czekolady


Wykonanie:

Czekoladę pokroić na małe kosteczki.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie wlewać powoli mleko, miksując do połączenia. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku.
Całość przesypać do utartego masła, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.
Z gotowej masy formować niewielkie kulki - ciasteczka nieco rosną. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, kłaść ciasteczka lekko je spłaszczając.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Pozostawić na blaszce do wystudzenia.

Z podanej porcji wychodzi około 20 dużych ciasteczek.



3 komentarze:

  1. Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń