niedziela, 2 listopada 2014

Torcik Sachera



Przepis na ciasto do tego wspaniałego torciku znalazłam w książce Macieja Kuronia.

Zmieniłam rodzaj przełożenia i na szczęście nie pożałowałam. 
Miękki, czekoladowy, z delikatną kwaskowatością wiśni.
Zapraszam na kawałeczek ;)


Składniki:



Ciasto:

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 g mąki 
160 g cukru
6 białek
5 żółtek
łyżeczka cukru waniliowego



Masa:

200 g masła
3 łyżki nutelli
100 g dżemu wiśniowego



Wierzch:

200 g masy marcepanowej
łyżeczka kakao
płatki migdałowe



Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na gładki puch, ciągle miksując dodać ostudzoną czekoladę, kolejno po jednym żółtku i cukier waniliowy.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier.
Do masy czekoladowej delikatnie wmieszać ubitą pianę, na koniec dodać przesianą mąkę, wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Masło utrzeć, miksując dodać nutellę.
Gotowe ciasto przekroić na 4 blaty. 
Przełożyć w kolejności: ciasto-masa-ciasto-dżem z wiśni-ciasto-masa-ciasto. Wierzch i boki tortu, posmarować resztą masy. Schłodzić.
Gotową masę marcepanową zagnieść z kakao. Rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Wierzch tortu obłożyć marcepanem, posypać płatkami migdałów.
Ciasto schłodzić przez noc w lodówce, następnie przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przed podaniem musi zmięknąć.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz