sobota, 29 listopada 2014

Pierniczki


Przygotowania świątecznych wypieków idą pełną parą.

Piernikowe ciasta spokojnie dojrzewają, przyprawy i inne dodatki już są.
Czas na miękkie, pachnące pierniczki. 
Choć nie mam jeszcze wprawy w dekorowaniu, to ozdabianie tych pysznych ciasteczek sprawia ogromną przyjemność. 
Kto jeszcze nie zaopatrzył się w te słodkie wypieki, gorąco zachęcam :)




Składniki:

Ciasto:

100 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej 
100 g miodu
1,5 łyżki przyprawy do piernika
5 łyżeczek cukru trzcinowego
100 ml wody
60 g masła
2 łyżeczki sody
jajko

Lukier:

3 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki wody

Dodatkowo:

barwnik spożywczy
pisaki/dekoracje



Wykonanie:

Obie mąki wymieszać i podzielić na dwie części.
Na patelni zagotować cukier z wodą do powstania karmelu.
W garnku podgrzać miód. Dodać przyprawę, karmel i wymieszać. 
Gorącym zaparzyć jedną część mąki, odstawić do ostygnięcia.
Drugą część mąki przesiać z sodą, dodać pokrojone zimne masło, zaparzoną mąkę i jajko, wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować, nie za cienko by pierniczki nie były zbyt twarde.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 10 minut.
Cukier puder wymieszać z wodą i barwnikiem.
Zimne pierniczki dekorować według uznania.




zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. jeden z najlepszych blogow jakie mialam okazje ogladnac :) zapraszam do nas, dopiero sie rozkrecamy vakrekvinner.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądaja te pierniczki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń