wtorek, 25 listopada 2014

Cytrynowiec



Miękki biszkopt, mocno cytrynowy budyń i słodka śmietanka.

Całość oblana gęstym, białym lukrem.

Lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego cytrynowca.




Składniki:




Biszkopt:

8 jajek
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mąki
szklanka cukru



Masa śmietanową:

100 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone



Masa budyniowa:

3 cytryny
2 budynie śmietankowe lub 5 łyżek mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
100 g margaryny



Lukier:

szklanka cukru pudru
odrobina wody



Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując wsypywać stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać z sokiem z cytryny, dodać do białek miksując do połączenia. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
Formę z masą upuścić z niewielkiej wysokości na ziemię.
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Ostudzić.
Z cytryn wycisnąć sok. Dodać do niego tyle wody by wyszło 2 szklanki. Szklankę soku zagotować z cukrem, w reszcie rozpuścić budyń lub mąkę i wlać do gotującego się soku.
Mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do połączenia.
Śmietankę ubić na sztywno, stale miksując dodać cukier puder i serek mascarpone.
Ostudzony biszkopt przekroić na 4 części.
Na spód biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej, 
przykryć blatem ciasta na który wyłożyć masę śmietanową.
Położyć kolejny biszkopt i rozsmarować resztę budyniu. Na górę rozłożyć ostatnią część ciasta.
Cukier puder wymieszać z odrobiną wody do powstania gęstego lukru. Gotowym lukrem posmarować ciasto.






4 komentarze:

  1. bardzop apetycznie wygląda to ciasto :) takie o smaku cytrynowym musi być mega smaczne :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować bo chodzi ostatnio za mną wszystko co cytrynowe. A zdjęcia robisz po prostu cudne - nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń