piątek, 10 października 2014

Szarlotka z nutellą



Pachnąca cynamonem, ze słodkością nutelli po brzegi wypełniona jabłkami.

Pyszna szarlotka na kruchym cieście idealnie wpisuje się w jesienne smaki.
Polecam! Lekko ciepła smakuje najlepiej :)






Składniki:




Ciasto:

250 g mąki
125 g masła
łyżka cukru
żółtko



Nadzienie:

1 kg jabłek
szczypta cynamonu



Dodatkowo:
3 łyżeczki nutelli

łyżeczka bułki tartej
cukier puder do posypania



Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone masło i zagnieść kruszonkę. Dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto. 
Schłodzić 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie nierówne części. 
Większą część rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 27 cm.
Podpiec 5-7 minut w 180 stopniach.
Jabłka obrać pokroić w kostkę, lekko podprażyć z cynamonem. 
Podpieczony spód posypać bułką tartą, posmarować nutellą i wyłożyć nadzienie.
Z mniejszej części ciasta wyciąć cienkie paski. Układać na jabłkach tworząc kratkę.
Piec 35 minut w 180 stopniach.

Gotową tartę posypać cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. Pyszna i jeszcze nutellę przemyciłaś ,super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszaleję i umrę na niedosyt, bo pozostaje mi tylko patrzeć na zdjęcia i przełykać ślinę. Pyszności!!!

    Zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki:
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego tylko zrobić :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń