czwartek, 2 października 2014

Czekoladowe rogaliki z dżemem wiśniowym



Drożdżowe to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zawsze i w jakiejkolwiek postaci. Można eksperymentować z jego formą i dodatkami. Tym razem połączyłam je z czekoladą.

Trzeba poświęcić odrobinę czasu w jego przygotowanie jednak naprawdę warto.
Moment, gdy wpatrując się w drzwi piekarnika ciasto nabiera smakowitych kształtów rekompensuje wszystko :) 


Składniki: 



Ciasto:

50 g drożdży
5 łyżek cukru
100 ml mleka
350 g mąki
2 żółtka
40 g gorzkiej czekolady
60 g mlecznej czekolady
60 g masła



Dodatkowo:

dżem wiśniowy



Wykonanie:

W misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. 
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić w garnuszku. 
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, mąkę, roztopioną czekoladę i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ręki, dodawać roztopione masło i ponownie wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na cienki okrąg. Przekroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijać w kształt rogalika.
Gotowe rogaliki odstawić ponownie na 15 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.
Podawać z dżemem wiśniowym.


Z podanej porcji wychodzi 8 rogalików.

2 komentarze:

  1. Moje też ,pochłaniam drożdżowe w zastraszających ilościach .Piękne rogale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mają przepiękny odcień! :) Uwielbiam rogaliki we wszystkich odmianach. To miłość po grób. :)

    OdpowiedzUsuń