poniedziałek, 27 października 2014

Bezowa malinka


Idealny sposób na wykorzystanie białek? - Beza.
Chrupiąca, migdałowa, z delikatnym malinowym musem wprost rozpływa się w ustach.
Musicie spróbować, polecam! :)


Składniki:




Beza:
8 białek
200 g cukru
240 g zmielonych migdałów



Masa:
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
300 g malin
3 łyżeczki żelatyny



Wierzch:
cukier puder 
garść płatków migdałowych



Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dodawać cukier. Na koniec wsypać zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, każdą wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
150 g malin zblendować, przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek. 
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie ostudzoną żelatynę. Na koniec dodać maliny, wymieszać. 
Masę przełożyć na bezowy blat, rozłożyć na niej resztę malin i przykryć drugim blatem. 
Schłodzić.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. 
Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem, posypać migdałami.

1 komentarz:

  1. Ale pyszne ciacho :-) wygląda smakowicie. Poproszę kawałek do kawki. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń