poniedziałek, 15 września 2014

Piernikowe babeczki


Popołudniowa herbatka z odrobiną słodkości smakuje najlepiej.
Poświęcając 30 minut w kuchni, wyczarujemy pyszne piernikowe muffinki.
Każda z nich jest mięciutka, pachnąca i przede wszystkim smaczna.
Bez wyrzutów można sięgnąć po kolejną :)


Składniki: 

Ciasto:

3 jajka
10 łyżek miodu
80 g masła
250 g mąki
4 łyżki śmietany 18%
łyżeczka sody
przyprawa do piernika

Dodatkowo:

marmolada
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić.
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą i przyprawą do piernika. 
W osobnej misce delikatnie roztrzepać jajka, dodać miód, śmietanę i masło, wymieszać.
Mokre składniki przelać do suchych i delikatnie połączyć. Do każdej papilotki nakładać łyżkę masy, dodać po łyżeczce marmolady i przykryć pozostałym ciastem. 
Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 
Pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.



4 komentarze:

  1. Wspaniałe! Mała przeróbka i my - bezglutenowe łasuchy będziemy mogły się rozkoszować smakiem! :)
    Przed nami więc wyzwanie! :)

    Ps. zapraszamy do nas - co prawda dopiero raczkujemy blogowo, ale grunt, że kulinarnie jesteśmy parę poziomów wyżej (nad blogowaniem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Co za pyszne muffinki :) A jak wspaniale się prezentują!

    Zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń