poniedziałek, 8 września 2014

Ciasto z jagodami i galaretką



Na moim stole po raz kolejny zagościły jagody. 

Słodka pianka w połączeniu z lekko kwaskowym smakiem galaretki.
Zniknęło błyskawicznie a to najlepszy dowód, że smakowało:)


Składniki: 



Ciasto:

3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej



Masa:

330 g śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kilka jagód



Dodatkowo:

500 g jagód
375 ml wody
2 galaretki wiśniowe



Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić.
Śmietankę ubić, ciągle miksując dodać cukier puder i żelatynę.
Gotową masę przełożyć na zimny biszkopt, wyłożyć jagody. 
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. 
Schłodzić.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciacho ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi domownicy uwielbiają takie ciasta, a to moje smaki dzieciństwa! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Ja prawie nigdy nie sięgam po galaretki, ale to jest kusząca propozycja, i to jak!

    OdpowiedzUsuń