sobota, 20 września 2014

Chałka drożdżowa z białym serem i kruszonką



Bułki, bułeczki, drożdżówki, pączki i wszelkie inne drożdżowe cudeńka.

Mięciutkie, pachnące ciasto dziś w postaci chałki.
Dla każdego i o każdej porze, ze szklanką mleka najlepsze! :)


Składniki: 

Ciasto:

ok. 500 g mąki
50 g drożdży
200 g cukru pudru
100 g masła
250 ml mleka
cukier waniliowy
3 jajka

Nadzienie serowe:

400 g sera
2-4 łyżek cukru
200 g śmietany 18%

Kruszonka:

70 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g cukru
1-2 łyżki płatków owsianych


Wykonanie:

Ser wymieszać z cukrem i śmietanką.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. 
Mleko podgrzać i zalać rozpuszczone drożdże. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie do rozczynu dodać cukier waniliowy, jajka, resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodawać roztopione masło i ponownie wyrobić.
Odstawić na 1 godzinę.
Gotowe ciasto podzielić na 6 mniejszych części. 
Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, nakładać ser i zawijać jak roladę. Zaplatać warkocze z trzech rolad, każdy warkocz posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

2 komentarze: