niedziela, 24 sierpnia 2014

Szarlotka - najlepsza



Mimo, iż w kalendarzu wciąż jeszcze lato, za oknami typowo jesienna pogoda.
Słońce przestaje nas rozpieszczać, czas przygotować się na mniej ciepłe, deszczowe dni.
Miejmy nadzieję, że pogoda się jeszcze poprawi.

Owoce takie jak jabłka, dostępne są przez cały rok, 
także o każdej porze możemy delektować się pyszną, delikatną szarlotką.
Zachwyci każdego.


Składniki: 

Ciasto:

200 g zimnej margaryny
400 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
cynamon
40 g cukru
3 łyżki bułki tartej

Piana:

4 białka
180 g cukru pudru



Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Mąkę, cukier puder i proszek przesiać na stolnicę. 
Dodać cukier waniliowy, margarynę pokrojoną na kawałki,
wyrobić by powstała kruszonka. Następnie dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części- jedną większą, drugą mniejszą.
Większą część ciasta rozwałkować. 
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 20x30 cm. 
Podpiec ok 15 minut.
Drugą część ciasta zwinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Przełożyć jabłka do dużego garnka.
Wsypać cukier, cynamon i całość poddusić. 
Po kilku minutach zdjąć z gazu i zblendować.
Upieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie jabłka, posypać cynamonem.

Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać cukier puder. 
Ubitą pianę rozprowadzić na jabłkach. 

Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach.
Wstawić do piekarnika, piec ok. 45 minut.








zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Kocham szarlotkę i mogłabym ją jeść i jeść i jeść... :)
    A ta wygląda bosko, przez tą bezuchnę, w wersji xxl! :)

    OdpowiedzUsuń