poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kruche ciasto z mlecznym budyniem i borówkami



Spędzając wakacje w górach chodziłyśmy z kuzynką po lasach wracając do domu z wypełnionymi kubkami borówek. Mieszkając w mieście trzeba się niestety zadowolić tym co znajdziemy w sklepach.  

Dziś borówki w połączeniu z kruchym ciastem i mlecznym budyniem o zaskakującym smaku.
Zdecydowanie najlepsze ciasto ever! :)
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, naprawdę polecam :)

Przepis moje ciacho


Składniki:



Ciasto:

4 szklanki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
300 g masła / margaryny (można pół/ na pół)
6 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany



Budyń:

600 ml mleka 
10 łyżek mleka w proszku 
6 łyżek cukru 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Dodatkowo:

500 g borówek
cukier puder do posypania



Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. 
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wyrobić aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka, śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę o wymiarach 20x30 cm. 
Wstawić do lodówki i schłodzić min 30 min. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować cały czas mieszając! 
Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć blachę z lodówki i podpiec ciasto ok. 5-6 min. 
Na podpieczony spód wyłożyć gorący budyń i wysypać borówki. 
Na wierzch zetrzeć kawałek zamrożonego ciasta. 
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut (w zależności od piekarnika) - aż wierzch się ładnie zarumieni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




6 komentarzy: