wtorek, 19 sierpnia 2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką



Póki mamy jeszcze możliwość, na zdobycie świeżych malin, zapraszam was na pyszne, kruche ciasto z malinami i budyniową pianką!

Jeśli jest jeszcze ktoś, kto go nie próbował, koniecznie musi to zmienić.
Idealnie kruche ciasto w połączeniu z pianką i owocami, to po prostu niebo w gębie!:)

Przepis moje wypieki 




Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej 
250 g zimnego masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru 
1/2 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia



Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek i masło połączyć jak na kruszonkę.
Dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części- ok. 60% i 40%. 
Każdą część zwinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Blachę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód zetrzeć większą część ciasta, wyrównać. 
Podpiec około 20 min w 190 stopniach.
Wystudzić.

Białka ubić na sztywną pianę.
Cały czas miksując, dodawać partiami cukier. 
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, by dobrze się rozpuścił.
Na koniec wolno wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i ułożyć maliny otworkami do góry, lekko wpychając w pianę.
Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Piec do zezłocenia ciasta.

2 komentarze:

  1. Zainteresowałaś mnie tym przepisem, mama jednak pytanie, czy można innym tłuszczem zastąpić ten olej w masie budyniowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać stopione, ostudzone masło albo oliwę z oliwek:)

      Usuń