niedziela, 31 sierpnia 2014

Krówka



Puszyste blaty biszkoptu przełożone śmietanką, 

oblane masą krówkową a wszystko to obsypane chrupiącymi orzechami.
Słodki ale nie przesłodzony. Łatwy, szybki i smaczny.
Idealny na niedzielne popołudnie.


Składniki: 

Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru 
6 łyżek mąki

Masa:

330 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
kopiata łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

200 g masy krówkowej
100 g orzechów


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodawać stopniowo po łyżce cukru a następnie żółtka.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę, zmiksować.
Biszkopt przekroić na dwie części.
Na spód nałożyć masę śmietanową przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować masą krówkową i posypać zmielonymi orzechami.


4 komentarze:

  1. Ale wspaniale się prezentuje. Mam ochotę na taką krówkę :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) W smaku jeszcze lepsza:)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. To coś dla mnie. Ciast wygląda przepysznie. Aż chce się jeść. Zaciekawiła mnie też masa, którą zrobiłaś. Muszę ją koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń