czwartek, 21 sierpnia 2014

Mus czekoladowy



Każdemu znane są właściwości gorzkiej czekolady. 

Już jedna mała kosteczka potrafi pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Mimo, iż większa dawka może być nieco bardziej kaloryczna, czasem można zrobić wyjątek i delektować się pysznym, puszystym, czekoladowym deserem w postaci musu:)


Składniki: 

200 g gorzkiej czekolady min. 50% kakao
200 ml mleka 
200 g śmietanki 18%
2 łyżki cukru według uznania
kilka malin


Wykonanie:

Do garnka wlać mleko i włożyć połamaną czekoladę.
Wsypać cukier (jeśli go dodajemy), i podgrzewać do roztopienia czekolady.
Gdy masa będzie jednolita dodać śmietankę,
cały czas mieszając podgrzewać do połączenia się składników.
Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem ozdobić malinami.



3 komentarze:

  1. Ostatnio pokochałam musy czekoladowe, a najbardziej z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, z owocami smakują jeszcze bardziej:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, takie wspaniałe musy czekoladowe są warte grzechu :)

    OdpowiedzUsuń