środa, 6 sierpnia 2014

Drożdżowe rogaliki z białym serem


Dla wszystkich wielbicieli małych przysmaków mam dzisiaj pyszne, drożdżowe rogaliki.

Niby nic, a jednak coś! :)
Mięciutkie i puszyste, po brzegi wypełnione białym serem. Zniknęły szybciej niż się pojawiły:)
Polecam!


Składniki: 
(na 40 sztuk rogalików)

Ciasto:
40 g świeżych drożdży
szklanka mleka
100 g cukru
500 g mąki pszennej
80 g roztopionego masła
1 jajko
pół łyżeczki soli

Nadzienie:

300 g białego serka President
3-4 łyżki cukru (lub według uznania)

Dodatkowo:

cukier puder do posypania



Wykonanie:

W dużej misce rozkruszyć drożdże. 
Zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać. 
Odłożyć w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 30 min.

Po tym czasie do rozczynu dodać jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Na koniec dodawać partiami roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę,
aż ciasto będzie gładkie i lśniące. 
Przełożyć je do miski i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość
ok. 1-1,5 godziny.

Ser wymieszać z cukrem.

Wyrobione ciasto rozwałkować w cienki okrąg. 
Przekroić wzdłuż tak by powstały trójkąty. 
Na każdy kawałek rozsmarować biały ser i zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony. 
Gotowe odstawić na kolejne 15 min. 

W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Piec ok. 25-30 min.  
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




1 komentarz: