niedziela, 10 sierpnia 2014

Czekoladowa wiśnia

          
Puszysty biszkopt i lekka wiśniowa pianka, o delikatnie kwaskowym smaku.
Wszystko przykryte błyszczącą czekoladową polewą.
Szybki i smaczny, idealny na ciepłe, letnie dni. 


Składniki: 

Ciasto:

5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej 
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki kakao

Masa:

ok. 320 g wydrylowanych wiśni
5-6 łyżek cukru
330 g kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Polewa:

2 duże łyżki kakao
4 łyżki cukru
3 łyżki wody 
ok.100 g margaryny


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane.
Dodawać partiami cukier a na koniec żółtka. 
Do masy jajecznej wsypać obie przesiane mąki i kakao, delikatnie wymieszać.
 Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 min.

Wiśnie z cukrem zagotować by puściły sok.
Zblendować na gładko i przecisnąć przez sitko by pozbyć się grudek. 
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić by napęczniała,
następnie dodać do wiśni i zagotować. Ostudzić.

Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i miksować do połączenia. 
Do śmietanki dodać ostudzone wiśnie, wymieszać.

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. 
Dolną część posmarować większością masy zostawiając 3-4 łyżki na wierzch. 
Przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować odłożonym kremem. 
Schłodzić.

W niewielkiej miseczce wymieszać kakao z cukrem i wodą. 
Roztopić margarynę i dodawać partiami do kakao, aż powstanie płynna i lśniąca polewa. 
Wylać ją na wierzch ciasta i ponownie schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz